Unik Over UniK Actueel Ervaringsverhaal van Frank
28 apr 2022

Ervaringsverhaal van Frank

Frank is mantelzorger voor zijn moeder van 91 jaar, bij wie hij ook in huis woont. Om te zorgen dat Frank ook goed genoeg voor zichzelf blijft zorgen, ondersteunt UniK hem. Lees hier Frank's verhaal.
animation

Frank is mantelzorger voor zijn moeder van 91 jaar, bij wie hij ook in huis woont. Zelf is hij sinds 2021 volledig afgekeurd. Zijn moeder is dementerend en kan niet meer voor zichzelf zorgen.

“Ik kan veel doen als mantelzorger, maar ook niet alles.”

“Als ik niet bij mijn moeder op de bovenetage van haar seniorenwoning zou wonen, had zij niet meer thuis gewoond, maar in een verpleeghuis”, begint Frank zijn verhaal, “Eén à twee keer per dag komt de thuiszorg langs voor de medicatie en om mijn moeder te douchen. Ik kan veel doen als mantelzorger, maar ook niet alles.”

Praktische ondersteuning

Het merendeel van de dagelijkse zorg voor zijn moeder, komt op Franks schouders terecht. Hij doet het praktische deel zoals boodschappen, de was en de vaatwasser inruimen. Frank: “Ik spoel bijvoorbeeld de vaat altijd eerst af, voordat ik het in de vaatwasser zet. Maar als ik het niet in de gaten houd, haalt mijn moeder er gerust weer een bord uit voordat het gewassen is. Daarom heb ik briefjes gemaakt met ‘schoon’ en ‘vies’ erop die ik op de vaat plak.”

Begeleiding vanuit UniK

Om de week komt Lonneke Dekkers van Unik op huisbezoek bij Frank, de andere week haar collega. Dan staan Frank en zijn persoonlijke doelen even centraal. Lonneke: “Wij bespreken met Frank hoe hij ook voor zichzelf kan zorgen en hoe hij zijn grenzen aan kan geven, zodat hij niet teveel hooi op zijn vork neemt.” Om zijn hoofd leeg te maken vindt Frank het leuk om te helpen bij zijn familie. “Uit enthousiasme rent hij zichzelf dan wel eens voorbij”, zegt Lonneke, “Ik kijk samen met hem hoe hij erheen kan gaan, zonder overvraagd uit te worden. Het doel is ervoor zorgen dat Frank activiteiten buiten de mantelzorg kan doen, die passend zijn voor hem.”

Mantelzorg bieden binnen eigen mogelijkheden

Frank ervaart de mantelzorg voor zijn moeder zelf niet als zwaar: “Het is mooi om iets te kunnen doen voor mijn moeder. Het zou fijn zijn wanneer je alles zou kunnen doen, maar dat is niet zo. Ik doe wat binnen mijn eigen mogelijkheden ligt en dat doe ik graag.”