Unik Over UniK Kennisbank Hoe regel je ondersteuning?
27 jan 2022

Hoe regel je ondersteuning?

Voor ondersteuning door UniK is een indicatie vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of Jeugdwet nodig.

Voor ondersteuning door UniK is een indicatie vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of Jeugdwet nodig.


Jeugdwet (0 tot 18 jaar)

De Jeugdwet regelt zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren die nog geen 18 jaar zijn. Het doel van de wet is: ondersteuning bieden bij opvoeden en opgroeien – thuis, op school en in de buurt.informatie en advies geven aan kinderen en jongeren (en hun ouders) met vragen en problemen.het vergroten van de zelfredzaamheid van kinderen en jongeren zodat zo goed en prettig mogelijk kunnen meedoen in de maatschappij.

Wie mag doorverwijzen?
Een verwijzing voor jeugdhulp krijg je over het algemeen via: jeugd- of wijkteam, Centrum voor Jeugd en Gezin, school, huisarts of jeugdarts. Elke gemeente regelt jeugdhulp op een eigen manier. Informeer bij jouw gemeente hoe je jeugdhulp kunt inschakelen.

Wmo (vanaf 18 jaar)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt hulp en ondersteuning aan mensen vanaf 18 jaar. Het doel van deze wet: mensen hulp en ondersteuning bieden zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen enmensen hulp en ondersteuning bieden, zodat zij kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Gemeenten verantwoordelijk

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet en de Wmo. Heb je ondersteuning nodig, dan ga je naar de gemeente om een afspraak te maken voor een ‘keukentafelgesprek’. Een consulent van de gemeente komt dan bij je thuis om te bespreken wat jouw hulpvraag is en wat jouw gezin of kind nodig heeft.

Beschikking van de gemeente voor jouw ondersteuning

Met het keukentafelgesprek krijgt de gemeente een beeld van jouw persoonlijke situatie. Als de gemeente oordeelt dat je inderdaad ondersteuning nodig hebt, krijg je een beschikking. Dat is het officiële besluit van de gemeente dat je recht hebt op ondersteuning vanuit de Jeugdwet of Wmo.

Beschikking gekregen? UniK helpt je verder

Heb je een beschikking gekregen van de gemeente? Maak dan een afspraak met ons. Samen kijken we wat er allemaal mogelijk is om jou, je kind en/of gezin het beste te ondersteunen.

Meer weten over UniK?

UniK is actief in meer dan 70 gemeenten in Gelderland, Brabant en Limburg. Ben je op zoek naar ondersteuning thuis of een locatie in de buurt? Wil je meer weten over onze organisatie of heb je nog vragen over onze ondersteuning? We vertellen je graag meer. Neem gerust contact op!